Çin yuanı sınır ötesi işlemlerde ABD dolarını geçti
Batılı analistlerin 2030 yılına kadar küresel ekonominin işvereni olmasını bekledikleri Çin’in ayak sesleri duyulmaya başlandı. Tarihte bir ilk yaşandı ve Mart 2023’te Çin’de sınır ötesi işlemlerde en çok kullanılan para birimi olan yuan, tarihinde ilk kez ABD dolarını geçti.
Devlet Döviz İdaresi verilerine göre, yuan cinsinden sınır ötesi ödemeler ve tahsilatlar, Mart 2023’te rekor kırarak bir önceki ayda 434,5 milyar dolardan 549,9 milyar dolara yükseldi. Diğer bir deyişle, tüm sınır ötesi işlemlerin yüzde 48,4’ünde (Reuters’in hesaplamasına göre) yuan kullanıldı. Şubat ayında yüzde 48,6 olan doların payı Mart ayında yüzde 46,7’ye geriledi.
Oranlar 2010’da yuan için yüzde 0, dolar için yüzde 83 idi! Çin’in bu dönemdeki en büyük müttefikleri Brezilya ve Rusya. Insdier dergisi, “Çin, Brezilya gibi ülkelerle dolar dışı ticaret anlaşmaları imzaladı. Ukrayna Savaşı’ndan sonra Moskova da küresel finanstan büyük ölçüde koptu. O zamandan beri yuan, Rusya’nın en çok işlem gören para birimi olarak doları geride bıraktı.
Birçok küresel ekonomik medya, “Kral para birimi tehdit altında mı? Dolar hakimiyeti bitti mi? yuan-dolar savaşını tartıştı. Insider dergisine konuşan analistler, “Bu daha başlangıç” derken, “Öngörülebilir gelecekte doların küresel hakimiyetini kaybetmesi zor” dedi.
Arjantin, Çin’e yuan cinsinden 1 milyar doların üzerinde ithalat ödeyecek
Çin’in Orta Doğu’da Suudi Arabistan ile İran ve şimdi de Ukrayna ile Rusya arasındaki barış görüşmelerine öncülük etme çabaları, dünyada Çin yuanı kullanımının artmasına ve ABD dolarına olan inancın her geçen gün azalmasına neden oldu.
BRICS üyesi ülkelerin ardından Arjantin hükümeti de dün, ülkenin azalan dolar rezervlerine karşı aldığı tedbirler kapsamında Çin’den yapılacak ithalatın ödemesini dolar yerine yuan ile yapacağını açıklamıştı. Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, ülkesinin bu ay Çin’e yuan cinsinden 1 milyar dolardan fazla ithalat ödemesi için Çin ile anlaşmaya vardığını söyledi.
Çin ile yapılan anlaşma kapsamında Arjantinli firmalar, Nisan ayında Çin’den yapacakları 1 milyar 70 milyon dolarlık ithalatı Çin yuanı üzerinden ödeyecek. Mayıs ayında planlanan büyüklüğün 790 milyon dolar civarında olması bekleniyor. Devlet Lideri Alberto Fernandez, Arjantin pezosunun serbest piyasada değer kaybetmesine atıfta bulunarak, “Arjantin’de yükselen bir küresel kriz yaşıyoruz, bu kesinlikle doğru. Arjantin sağının kalıcı bir uygulamasıdır.
Önce sabah dedikodu yayarlar, bütün gün beklerler, sonra öğleden sonra döviz piyasasından kârlarını çekerler. Arjantinlilerin birikimlerine zarar veriyorlar.” Resmi rakamlara göre Arjantin, 2022 yılında ithalatının yüzde 21’ini Çin’den yaptı.
Pekin, Ukrayna krizinin çözümünde arabulucu rolü oynuyor
Çin’den bir diplomatik saldırı daha Ukrayna’ya… Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile Rus işgalinin ilk gününden bu yana ilk kez telefon görüşmesi yapan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkesinin arabuluculuk rolünü üstleneceğinin sinyallerini verdi. savaş siyasi bir çözüme ulaşabilir.
Çin’in Ukrayna krizine neden olmadığını ve çatışmanın tarafı olmadığını vurgulayan Xi, Avrasya İşleri Özel Temsilcisi Li Hui’yi müzakereleri yürütmek üzere Ukrayna ve diğer ülkelere göndereceğini söyledi. Xi, özel temsilci ve heyetinin “tüm taraflarla derin iletişim kuracağını” kaydetti. Çin, Rus-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından sonra “savaş” ve “işgal” kelimelerini kullanmaktan kaçındı.
Pekin’in adımı ABD ve AB’de itidalle karşılandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Bağlantılar Koordinatörü John Kirby, Xi-Zelensky görüşmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, Ukrayna halkı onayladığı ve adil olduğu sürece savaşı sona erdirmek için beklenen bir barış teklifini destekleyeceklerinin altını çizdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Telefon görüşmesini memnuniyetle karşılıyorum. Çin’in Ukrayna’nın bakış açısını daha iyi anlaması bence çok önemli” dedi.